To use experimental as well as theoretical approximations to elucidate the effect of packaging and storage ambient conditions, on quality deterioration, of commercially sterilized pouch-packed salmon.
1.- To develop a mathematical model, which can be used to estimate the shelf life of commercially sterilized pouch-packed salmon; accounting for oxygen, light, temperature as independent variables, and product oxidation as response. 2.- To carry out experimental under appropiate condition, in orden to establish a quantitative shelf life threshold by comparing objective measurement (oxidation) with sensory characteristics. 3.- To performe non lineal regression to estimate model´s parameters values. 4.- To apply a Boostrap methodology (computer intensive method), with the purpose of quantitatively evaluate the model´s response variability, in the form of standard deviation.
De este estudio se puede concluir que la luz no es un factor determinante en la vida útil de salmón esterilizado en flexible transparente, sí lo es la permeabilidad del film al oxígeno. El cambio de color E puede ser utilizado como indicador de deterioro para estimaciones de corto plazo (menores a dos meses), la continuidad de este proyecto deberá focalizarse en la evaluación de otros indicadores tales como medición directa de gases, productos finales del proceso de oxidación característicos del producto en estudio. Estos gases pueden ser compuestos ketonas, aldehídos u otros, se debe hacer un estudio previo de productos de oxidación del producto salmón comercialmente esterilizado.
Base fuente: Base Nacional de Proyectos
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Fecha inicio: 15/03/2009
Fecha término: 15/03/2011
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Tipo instrumento: Proyecto (PYT)
Año: 2009
Ejecutor: Universidad Técnica Federico Santa María
Coordinador principal: Almonacid Merino, Sergio
Asociado(s): University of Florida
Región(es): Valparaíso
Temas: Envases y empaques - Tecnología de los alimentos
Sector-Subsector-Rubro: Alimento / Productos derivados de la industria acuícola y dulceacuícola / Peces de agua dulce y/o estuarina
Especie(s): Salmón
Estado: Finiquitado
Fuente de financiamiento: ANID (ex CONICYT) / FONDECYT