Thermal Processing in Flexible Containers: Modeling and Validation of Time Dependent Head-Space Pressure Profile. (Incentivo a la Cooperación Internacional)

Objetivo general

To develop and implement technologies to encourage food product development in retortable pouches.

Objetivos específicos

1.- To develop a predictive model, which allows to estimate internal pressure in the head space of flexible packages subjected to thermal processes. Energy balance based on the first law of thermodynamic will be used. 2.- To calibrate the model through experiments carried out in a controlled system with a model food. 3.- To validate the model by using model foods with known aw, packaged in retortable pouches and processed in a retort with overpressure. 4.- To experimentally validate Patel´s model (Patel et al. 1991) to be useful in a wider range of foods (different aw).

Descripción

Clasificaciones

Código: 7080190

Base fuente: Base Nacional de Proyectos

1750000

1750000

0

Fecha inicio: 15/03/2008

Fecha término: 15/03/2009

365

30

1

Otra Información de Interés:

    Relacionados

    2023 / Tecnología de los alimentos

    Khoshpy: El despertar de los sentidos

    2023 / Agricultura Familiar Campesina (AFC) y Pequeña agricultura - Agroecología - Cambio climático - Conservación de la biodiversidad - Desarrollo rural - Patrimonio agroalimentario - Pueblos originarios - Seguridad Alimentaria - Variedades / ecotipos / razas

    Gira técnica de innovación en resguardo y propagación de especies y cultivos de uso tradicional para comunidades de pueblos originarios de la zona Norte de Chile